Африкански щраус


Категория на документа: ЕкологияНадразред-Бягащи
Представител:
АФРИКАНСКИ ЩРАУС
Според археологичните проучвания щраусите съществуват преди седем милиона години,докато търговията с щраусови пера датира от хиляди години.Те изглеждат като праисторически същества с дългите си силни крака и динозавроподобни стъпала.Те са единствените птици,които имат два пръста на стъпалата си.

Африканският щраус е наречен още камилска птица.Той е от разред Щраусоподобни.Най-едрата птица е и не може да лети.Мъжкият тежи над 150 кг и е дълъг над 3 метра.Щраусът тича със 70 кмІч и може да поддържа скорост от 50 кмІч близо половин час.Когато го преследват прави крачка от 1,5 метра,а с крилата си сменя посоката на движение,за да избегне преследвача.Краката му са силни и с тях се отбранява от хищника.
В научните доклади за щраусите се различават три категории:
1/ див-що се отнася за щрауса в природата;

2/затворен-който е взет от дивата природа и е затворен в зоопарк,но е защитен от хищници;
3/отглеждан във ферми
Живее до 70 години.
Разпространение:на свобода живее в Африка.Оттам идва и името му.
Но се отглежда и във ферми в Австралия,Америка и Европа.Щраусите се срещат на много места по света.Те са устойчиви на температурни промени.У нас се отглеждат заради месото,перата и яйцата..Срещат се в Кърджалийско,Хасковско,Пловдивско и Софийско.
Храна:можем да я определим като растителна и животинска.Предпочита билки,листа,храсти,дървета.Обича и дребни животинки. Рядко пие вода в живата природа.Набавя си я от зеленината,с която се храни.
Гнездене:снася яйца в специално приготвено гнездо,за които се грижат двамата родители.Обикновено мъжкият пази през нощта гнездото,а женската през деня.Тя може да постави между 60 и 100 яйца всяка година.За излюпване се отнемат около 38-42 дни.
Яйцето на щрауса е огромно.То тежи около 3 кг и трудно се вари.

Африканският щраус няма яйчен зъб,с който да пробие твърдата черупка.За да разчупи яйцето,той силно надува вратната си мускулатура.След тези усилия малкото трябва да си почине няколко часа и тогава да излезе.
Зрение:характеризира се с големи очи,добре развити.Очните кълба са също добре оформени.Но мозъкът му е много малък.
Интересен факт:преди да създадат семейство мъжкият и женската изпълняват "сватбена "церемония.Хранят се заедно като повдигат и спускат главите си в такт.След това мъжкият изпълнява своя танц пред женската.Сяда и се поклаща настрани,като показва белите си пухени пера и усуква шията си като турбошон.
Значение:голямо за човечеството.От един възрастен женски щраус при клане се получава 80-90 кг чисто нежно червено месо.То има ниско съдържание на холестерол.
От 2 до 2,5 кг качествени пера се получават и се използват в модната промишленост.До 2 кв.м кожи,които се използват в кожната промишленост.

Цената на щраусовото месо във Франция е около 28 щ.долара за килограм.Цената на едно инкубационно яйце може да достигне до 400 щ.долара.При реализация на само една щраусова кожа напълно се покриват всички разходи по отглеждане.
Според прогнозите щраусовото месо ще замени постепенно традиционното.
В България също се предлага такова месо.В град Долна Баня има ферма и цената на кг е 40 лв.,а яйцето струва 50 лв.
Африканският щраус няма природозащитен статус.Той не фигурира в Червената книга на България.

Използвана литература:

Статия "Птицевъдство";Учебник по биология и медицина;AGRO NET.bg ; AGRO -consultant.net

Факултет по Р З А

Специалност : ЕООС

Р Е Ф Е Р А Т
По И Д "Орнитология"
Преподаватели:професор Ст.Петров

гл.ас-т Т.Билева

Изготвил:Ивета Тодорова
Факултетен номер: 923

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Африкански щраус 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.